En hornuggla blir till!

IMG_0694Jag har länge tänkt att demonstrera ett förlopp hur jag målar en uggla, så nu är den här! Jag har valt ett porträtt av hornugglan. Dessa förlagor kan man hitta på www.pinterest.com eller bara söka på nätet.

Som tips kan man skapa ett bibliotek över sina favoritdjur och fåglar och bli inspirerad till en målning. Om man inte finner sitt djur, sök då på den engelska betäckningen, oftast dyker det upp fler motiv!

 

 

IMG_0670
Jag brukar börja med en blyertsskiss på akvarellpappret, och ibland målar jag direkt utan att skissa, men det är bra att hålla igång sitt skissarbetet, då det kan vara lättare att hitta formerna och detaljerna på sitt motiv, speciellt om det gäller porträtt.
IMG_0671
Placera några snabba penseldrag, gå runt ögat, eftersom ögat ska vara gult.
IMG_0672
När första lagret har torkat, placera en ljusgrå ton med en hake (penseln på bilden). Om man inte har så mycket vatten i penseln, kan en textur uppstå och man drar lite snabbare penseldrag. Det är bra om man kan lämna lite vita fläckar, så känns målningen luftigare.
IMG_0673
Jag använder fint salt för att förändra strukturen på vissa ytor. Detta skapar fina blomeffekter och jag använder salt ofta. På större fält använder jag grov salt.
IMG_0676
Här jobbar jag med ögat när färgen är torr runt omkring. har blött ner området igen för att skapa mjuka toningar kring kanterna.
IMG_0677
När färgen har torkat, kan jag börja med att jobba med ögat och området bredvid.
IMG_0679
Blöter ner än en gång kring ögat för att tona och ge en två dimensionell känsla. måla avän näbben lite försiktigt. Viktigt att lämna vitt och göra antydan till håret kring näbben, vilket är ganska svårt. Ofta placerar jag dit vit färg för att täcka över för mörka partier.
IMG_0680
Jag brukar tona ögat med kolkrita och en stomf (som du ser på bilden) Detta ger ett djup i ögat som kan vara svår att bara göra med vattenfärg. Jobbar även utanför och kring ögat med att mörklägga ansiktet.
IMG_0684
Arbetar med örat och vissa delar av huvudet. Jobbar med snabba och flyktiga penseldrag.

 

IMG_0686
Dags för lite mer struktur på kroppen med några snabba penseldrag.
IMG_0688
Lite försiktigt lägger jag på vit färg (Titan white av Daniel Smith) för att ge lite extra glans på ögat. jobbar oxå på andra ställen i ansiktet.
IMG_0690
När färglagret har torkat på kroppen, lägger jag ditt ett tunt lager blå färg, det är bra om det blir transparenta lager.
IMG_0691
Brukar stänka lite vit färg, för att bryta upp färgfälten, och ge en liten annan struktur på kroppen.
Hornugglan
Lite mer detaljer kring ansiktet och näbben. Jag brukar kolla vad som behövs kompletteras i målningen utan att jämföra med förlagan. Det är alltid svårt att släppa kontrollen och sluta jämföra sitt motiv med förlagan, men detta är något man måste öva på!
Hornugglan
Klar med mitt portätt av hornugglan!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.